Klasik Arkeoloji Topluluğu




















BİZ KİMİZ?                                                                                                                                                           

Klasik Arkeoloji Topluluğu, Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı ile Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı öğrencileri arasında köprü görevi görmeyi misyon edinen, Eski Yunan ve Roma kültür tarihi, mimarisi, mitolojisi, heykeli, keramiği ve dilleri hakkında çeşitli söyleşiler, atölyeler düzenleyen ve öğrencilerin bu alanlardaki ilgisini ve motivasyonunu arttırmaya yönelik çalışmalar yapan, öğrencilerin Klasik Arkeoloji eğitimini görsel olarak da yerinde; antik kentlerde ve ören yerlerinde geliştirmeye yönelik geziler düzenleyen aynı zamanda Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı ile interdisipliner çalışmalar yapabilecek Felsefe, Klasik Filoloji, Psikoloji, Eskiçağ Tarihi gibi değerli bölümlerle iletişim halinde olan bir öğrenci topluluğudur. 11 Şubat 2019 tarihinde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı öğrencileri tarafından Dr. Ögr. Üyesi Özgür TURAK danışmanlığında kurulmuştur.


BİZ NE TÜR FAALİYETLER YAPIYORUZ?

Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı öğrencilerine ve ilgililerine yönelik;
•    Bahar ve güz dönemlerinde ders niteliğinde geziler düzenlemek,
•    Ana Bilim Dalı kurucusu olan Ord. Prof. Dr. Arif Müfid Mansel anısına düzenlenen ve gelenekselleştirilen sempozyumun düzenlenmesi,
•    Klasik Arkeolojinin mimari, heykel, keramik gibi birçok alanına dair atölyeler düzenlemek,
•    İnterdisipliner ve bölüm içi çalışma alanlarına dair söyleşiler düzenlemek,
•    Eski Yunan ve Roma konulu belgesellerin gösterimi,
•    Yazıtlar üzerine uzmanları tarafından müze ve arazide Epigrafi çalışmaları yapmak,
•    Periyodik olarak yılda iki kez yayınlanan Kerykeion isimli süreli yayını hazırlamak.


Klasik Arkeoloji kürsümüzün yıllardır süregelen bir geleneği olan gezilerini yeniden yaşatma isteği doğrultusunda Klasik Arkeoloji Topluluğu olarak çıktığımız bu yolda; arkeolojik alanları, ören yerlerini ve müzeleri ziyaret etme ve bu şekilde teorik bilgilerimizi uygulamalarla destekleme amacı içindeyiz. Bir arkeoloji öğrencisi için elzem olan göz terbiyesinin ve yalnızca fotoğraflarda görebildiği yerlerin zihinde somut bir hal almasının ne denli önemli olduğunu bilerek, bu gezilerin belirli periyotlarda tekrarlanmasını hedeflemekteyiz. 

1) PERGAMON - TROIA GEZİSİ, 2019 BAHAR

Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalının yıllar önce süregelen bir geleneği olan bölüm gezilerini yeniden yaşatmak ve geliştirmek gayesi ile çıktığımız bu yolda Klasik Arkeoloji Topluluğu olarak ilk rotamızı Pergamon ve Troia kentleri olarak belirledik. Bu doğrultuda, topluluk olarak öğrencilerin arkeolojik alanları, ören yerlerini ve müzeleri yerlerinde görme ve bu şekilde teorik bilgilerini uygulamalarla desteklemesini hedefledik. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi önünden 19 Nisanı 20 Nisana bağlayan gece yarısında bölüm hocalarımızdan Prof.Dr. Sedef ÇOKAY KEPÇE, danışman hocamız Dr. Özgür TURAK ve Ar.Gör. F.Nihal KÖSEOĞLU ve topluluk üyelerimiz ile birlikte yola çıktık. İzmir’e vardığımızda gün içerisinde Pergamon Akropolisini, Kızıl Avlu’yu, Asklepieion’u bünyesinde bulundurdukları yapıları topluluk üyelerimizin anlatımlarıyla teker teker inceleyerek gezdik. Ertesi gün devam eden gezimizde Troia kentini katman katman gezdikten sonra günün çoğunluğunu Troia Müzesine ayırdık. Müzede pekçok farklı dönemden, farklı türde eserleri hocalarımız eşliğinde yerinde görerek eğitimimiz için gerekli olan göz terbiyesini de bir nebze olsun edinmiş olduk. Klasik Arkeoloji Topluluğu olarak ilk gezimizi gerçekleştirmiş olsak da son olmaması temennisi ve gayesi ile çalışmaya devam edeceğiz. Bir sonraki gezimizde görüşmek dileklerimizle. Bizlere destek olup bizleri yalnız bırakmayan hocalarımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.


  • Klasik Arkeoloji Topluluğu, Lahit Atölyesi, Bahar 2019

Klasik Arkeoloji Topluluğu tarafından düzenlenen ve her yıl lisans 3.sınıf öğrencilerimizin bahar döneminde yararlanacağı bir atölye olan Lahit Atölyesi; ilkini 7 Mayıs 2019 tarihinde Dr. Özgür TURAK eşliğinde İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde gerçekleştirildi. Ders müfredatı kapsamında edinilen bilgilerin en azının lahitlerin payına düştüğünü fark ettiğimizde, öğrencilerin eğitimini zenginleştirebilecek adımlar atmak adına bu atölyeyi gerçekleştirme kararı aldık. Müzenin bahçesinde gömme geleneklerinden ve lahitlerin tarihinden bahsettikten sonra, müze bahçesinden başlayarak müzenin içerisinde devam eden gezimizde, her bir örnek üzerinde farklı terminolojik kavramları ve çeşitliliği öğrenmiş olduk. Bizlere bu atölyeyi gerçekleştirmek için destek veren hocamız Dr. Özgür TURAK’a teşekkür ederiz.

İLETİŞİM

Mail adresi: iukat.info@gmail.com


SOSYAL MEDYA HESAPLARI

Instagram

klasikarkeolojitoplulugu

Twitter

klasikarkeolojitoplulugu