İÜ Öğrencisi
Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı 2018-2019 Bahar Dönemi Ders Programı
Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı 2018-2019 Güz Dönemi Ders Programı
Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı 2017-2018 Bahar Dönemi Ders Programı
2018-2019 Bahar Yarıyılı Final Programı
2018-2019 Güz Yarıyılı Bütünleme Programı
2018-2019 Güz Yarıyılı Final Programı
2018-2019 Güz Yarıyılı Vize Programı
Yüksek Lisans Programı
Klasik Arkeoloji alanında teorik olarak en son akademik bilgileri almak, bu bilgileri kullanarak analizler yapabilmek, uygulamada karşılaşılan sorunlara akademik bilgi birikimine dayanan çözüm önerileri getirebilecek uzmanlaşmış Klasik Arkeologlar yetiştirmeyi amaçlayan Klasik Arkeoloji Tezli Yüksek Lisans Programı sunduğu yeterlilikler açısından ülkemizin en köklü programlarından bir tanesidir.
Kabul Koşulları: 1. Lisans mezunu olmak 2. Ales sınavına girmiş ve yeterli puan almış olmak 3. ÜDS/KPDS veya YÖK tarafından eşdeğerliği kabul edilmiş Yabancı Dil sınavlarından birine girmiş ve yeterli puanı almış olmak 4. Anabilim Dalı tarafından yapılan mülakata girmek
Minimum kabul puanları ve ağırlıkları İstanbul Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ve Senatonun belirlediği koşullar çerçevesinde saptanmaktadır.
Programa farklı lisans programlarından kayıt yaptırmış olan öğrenciler için 2 yarıyıl Bilimsel Hazırlık Programı uygulanmaktadır.
Türkiyedeki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından İstanbul Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ve Üniversitemiz Senatosunun belirlediği esas ve şartlar uygulanır.
Klasik Arkeoloji Tezli Yüksek Lisans Programı İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlıdır. Başvurular ve Kayıtlar, online olarak, Sosyal Bilimler Enstitüsünün belirlediği tarih aralıklarında yapılmakta ve web sayfasından ilan edilmektedir. Sosyal Bilimler Enstitüsü web sayfası için Tıklayınız
Yüksek Lisans Programı Bilimsel Hazırlık Programı Kapsamında Verilen Dersler:
Güz Dönemi: Ege Arkeolojisi 1: Minos Uygarlığı, Mitoloji ve İkonografi 1, Klasik Arkeolojiye Giriş 1, Tarihi Coğrafya
Bahar Dönemi: Ege Arkeolojisi 2: Kyklades ve Hellas Kültürleri, Mitoloji ve İkonografi 2, Klasik Arkeolojiye Giriş 2, Antik Şehircilik
Yüksek Lisans Programı Ders Aşaması Kapsamında Verilen Dersler:
Güz Dönemi: Antik Kaynaklar Işığında Mimarlık Terimleri, Yunan Heykelciliği:Grup Heykeller, Yunan ve Roma Sanatında İkonografyalar, Arkeoloji ve Nümismatik, Seminer
Bahar Dönemi: Yunan Heykeltıraşları: MÖ 5. yüzyıl, Küçük Asya'da Şehircilik Uygulamaları, Anadolu Keramik Üslupları, Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın İlkeleri
Klasik Arkeoloji Bilim Dalı 2018-2019 Güz Dönemi Ders Programı için TIKLAYINIZ
Klasik Arkeoloji Bilim Dalı 2018-2019 Bahar Dönemi Ders Programı için TIKLAYINIZ
Doktora Programı
Tezli Doktora Programımız "Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalıyla" ortak olarak, Arkeoloji Bilim Dalı Doktora Programı adı altında yürütülmektedir. Arkeoloji Bilim Dalı Tezli Doktora Programı İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlıdır. Başvurular ve Kayıtlar, online olarak, Sosyal Bilimler Enstitüsünün belirlediği tarih aralıklarında yapılmakta ve web sayfasından ilan edilmektedir.
Doktora Programı Ders Aşaması Kapsamında Sunulan Dersler
Güz Dönemi: Arkaik ve Klasik Dönemlerde Siyasi ve Sosyal Hayatın Keramiklere Yansıması, Antik Kaynaklar Işığında Heykeltıraşlık, Anadolu Yerel Keramiği, Antik Kentlerin Dönüşümü: Mimari Yapılanma ve Kent Planı, Antik Yunan’da Sosyal Yaşam.
Bahar Dönemi: Antik Çağ Gömüt Tipolojisi, Hellenistik ve Roma Dönemlerde Siyasi ve Sosyal Hayatın Keramiklere Yansıması, Antik Çağ Teknolojileri, Roma Dönemi’nde Sosyal Yaşam
Arkeoloji Bilim Dalı 2018-2019 Bahar Dönemi Ders Programı için TIKLAYINIZ
Klasik Arkeoloji Bilim Dalı Lisansüstü Başvuru Kılavuzuna ulaşmak için TIKLAYINIZ
Devam eden lisansüstü tezleri
Yüksek Lisans
Bahar Oğuş, Klasik Arkeolojide İkhnolojik Yaklaşımlar. Danışman Prof. Dr. Sedef Çokay Kepçe
Büşra Atalar Yeter, Daskyleion'da Bulunmuş Açık Formlu Kaplar. Danışman Prof. Dr. Sedef Çokay Kepçe
Halid Lepan, Eskiçağ'da Kremasyon. Danışman Prof. Dr. Sedef Çokay Kepçe
İnan Kopçuk, Pamphylia Kültür Envanteri. Danışman Prof. Dr. Sedef Çokay Kepçe
Sanem Türk, Antikçağ'da Kamusal İletişim ve Sosyal Medya. Danışman Prof. Dr. Sedef Çokay Kepçe
Altan Algül, Side Anıtsal Çeşmesi: G Yapısı, Danışman Doç. Dr. Aşkım Özdizbay
İlknur Karakaşlar, Anadolu'da Roma Dönemi Agora-Basilica Kompleksleri: Mimari, İşlev ve Gelişim Açısından Karşılaştırmalı İncelenmesi, Danışman Doç. Dr. Aşkım Özdizbay
Yiğit Ozar, Hellenistik Dönem'de Smyrna Çevresindeki Kaleler, Doç. Dr. Müjde Peker
Elif Cankurt, Antik Çağ Yunan Vazolarında Komast Betimlemeleri, Dr. Öğr. Üyesi Özgür Turak
Kossi Alfred Yovotse, Afrika Helykel Sanatı: Nijerya Bölgesi Nok Heykelleri (M.Ö.5 yy.-2 yy.), Dr. Öğr. Üyesi Özgür Turak
Zeynep Zorer, Antik Çağ'da Anadolu'da Karyatidler: Yayınlar Üzerinden Bir Araştırma, Dr. Öğr. Üyesi Özgür Turak
Doktora
Hasret Garan, Arkaik Dönem'de Anadolu Halkları Arasındaki Kültürel Etkileşimler: Arkeolojik Buluntular Bağlamında Bir Değerlendirme, Danışman Prof. Dr. Sedef Çokay Kepçe
Onur Girgin, Kocaeli Çevresinde Bulunmuş Eserler Üzerinden Nikomedia Heykeltıraşlık Üslubunun İncelenmesi, Doç. Dr. Aşkım Özdizbay
Tamamlanan Lisansüstü Tezleri
Yüksek Lisans
Hasret Garan, Antik Cağ'da Kemik Endüstrisi ve Perge'de Bulunmuş Kemik Eserler
Dicle Kaya, Roma Anadolu'daki Doğu Sınırı: Karargahlar, Köprüler ve Yol Ağlarının Arkeolojik Açıdan İncelenmesi, Danışman Doç. Dr. Aşkım Özdizbay
Nisan Lordoğlu, Antik Byzantıon ve Kalkhedon'un Şehircilik Açısından İncelenmesi (Kuruluşlarından Roma İmparatorluk Dönemi'ne Kadar), Danışman Doç. Dr. Aşkım Özdizbay
İlkay Gizem Önem, İon Düzeninde Frizin Kökeni ve Gelişiminin İncelenmesi, Doç. Dr. Müjde Peker
Doktora
Ali Bora, Antik Bithynia Bölgesi Ölü Gömme Gelenekleri, Danışman Prof. Dr. Sedef Çokay Kepçe
Emre Taştemür, MÖ 7. yüzyıldan 4. yüzyıla Cam Kaseler, Danışman Prof. Dr. Sedef Çokay Kepçe
Murat Ufuk Kara, Kapadokya Bölgesi Mezar Stelleri, Danışman Prof. Dr. Sedef Çokay Kepçe
2015 yılı ve öncesi tamamlanan Doçentlik, Doktora ve Yüksek Lisans Tezleri
Doçentlik ve Doktora Tezleri
Abbasoğlu, H., Pamphylia Bölgesi Roma Devri Hamamları, Doçentlik Tezi, İstanbul, 1982.
Atik, N.: Die Keramik aus den Südthermen von Perge, Archäologisches Institut Freiburg, Feriburg, 1989.
Çelgin, A.V., Termessos Kenti Nekropolleri, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul 1990.
Alanyalı, H.S., Das Friesprogramm des Theaters von Perge in Gallienischer Zeit, Klassisches Archäologische Institut der Universität Wien, Viyana, 1999.
Öztürk, A., Die Architectur der Scanae Frons des Theaters in Perge, Technische Universität Cottbus, Cottbus, 1999.
Bulgurlu, S., Perge Kenti Hellenistik Güney Kapısı ve Evreleri, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul 1999.
Fırat, N., Perge Konut Alanı Keramiği, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul, 1999.
Zeyrek, T.H., Perge Doğu Konut Alanı 1989-1998 Kazılarında Ortaya Çıkarılan Evler, Mimari Açıdan Bir İnceleme, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul, 2002.
Çokay-Kepçe, S., Karaçallı Nekropolü, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul, 2003.
Özdizbay, A., Perge’nin M.S. 1.-2. Yüzyıllardaki Gelişimi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul, 2008.
Türkmen, M., Pamphylia ve Kilikia’da Severuslar Dönemi Mimari Bezemesi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul, 2008.
Turak, Ö., Roma Dönemi Pamphylia Lahitleri ve Atölye Sorunu, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul, 2008.
Işıklıkaya, I., Perge Mozaikleri, Macellum, Geç Dönem Meydanı Doğu Portiği ve Güney Hamam, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul, 2010.
Akçay Güven, B., Pamphylia Bölgesi Roma Dönemi Portreciliği, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul 2015.
Yüksek Lisans Tezleri
Fırat, N., Perge Konut Alanı Kullanım Keramiği: Tipolojik İnceleme, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul 1992.
Alanyalı, H.S., Zur Gigantomachie des Theaterfrieses von Perge, Klassisches Archäologische Institut der Universität Wien, Viyana, 1996.
Çokay, S., Antik Çağ’da Aydınlatma Araçları ve Perge Pişmiş Toprak Kandilleri, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul, 1996.
Aydoğan, Ş., Pamphylia Bölgesi’nde Bulunan Lahitler. Yayınlanmış Örneklerin Tipolojik Değerlendirmesi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul, 1998.
Demir, Ç., Antik Çağda Cam ve Perge Konut Alanı “A” Evi Cam Eserleri Kataloğu, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul 1999.
Özdizbay, A.. Perge Batı Nekropolisi M2 Mezar Yapısı, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul 2001.
Türkmen, M., Perge Aşağı Şehir Surlarında Roma Dönemi Uygulamalarına İlişkin Gözlemler, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul 2001.
Şentürk, Hande, Pamphylia Bölgesinde Perge’ye Ulaşan Yollar, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul 2001.
Şen, N.T., Perge Akropolisi Kazı Sikkeleri: 1994-2003, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul 2004.
Turak, Ö., Pamphylia Bölgesinde Bulunan Attika Tipi Lahitler, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul 2005.
Erol, A., Perge Kazı Sikkeleri: 1989-1998, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul 2005.
Akçay, B., Perge Güney Hamamı Heykeltıraşlık Eserleri, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul 2007.
Özgülnar, N., Perge Kazılarında Bulunmuş Takılar, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul 2007.
Köker, H., Perge Kazı Sikkeleri: 1999-2004, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul 2007.
Çağlayan, Ç., Perge Antik Kentinde Suyun Kullanımı, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul 2009.
Erdek, Ş. Perge Mozaiklerinin Korunması, Sergilenmesi ve Bakımı: Yöntem Önerileri, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul, 2012.
Toprak Cihan, Ö. Perge Batı Nekropolisi 169 Numaralı Parselde 1997-2007 Yılları Arasında Günışığına Çıkarılan (Çitle Çevrili Alan) Mezar Yapılarının Bozulma Nedenleri, Koruma ve Sergileme Önerileri, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul, 2012.
Bilgin, S. Perge Kazılarında Bulunmuş Damgalı Unguentariumlar, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul, 2013.
Erasmus Programı
Erasmus+ Programı, eğitim, gençlik ve spor alanlarında yeni ihtiyaçlara yönelik Avrupa 2020 Stratejisi hedeflerine uygun olarak farklı sektörler arasında işbirliğini teşvik eden daha etkili araçlar sunmayı amaçlamaktadır. Yükseköğretim alanına özel olarak ise, yükseköğretimde kaliteyi artırmayı, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ve iş dünyası ile işbirliğini güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Erasmus+ Erasmus faaliyetlerinin hedef kitlesi en genel anlamıyla, yükseköğretime taraf olan kurum ve kuruluşlar ile bu kurumların çalışanları ile öğrencileri kapsamaktadır. Başvurular sadece kurum ve kuruluşlar tarafından, proje çeşidine göre Ulusal Ajans’a ya da AB Komisyonunun ilgili birimi olan Eğitsel, Görsel ve Kültürel Yürütme Ajansına yapılabilmektedir. Bireysel başvuru kabul edilmemektedir.
Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Erasmus Koordinatörü:
Edebiyat Fakültesi Erasmus Koordinatörü: Prof. Dr. Arsun Uraz Yılmaz
Koordinatörler için Lİstesi için Tıklayınız
Courses Offered for Erasmus Program
Mevlana Programı
Mevlana Değişim Programı, yurtiçinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini gerçekleştirmeyi amaçlayan bir programdır. 23 Ağustos 2011 tarih ve 28034 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik ile birlikte yurt dışındaki yükseköğretim kurumları ile ülkemizdeki yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişiminin önü açılmıştır.Değişim programına katılmak isteyen öğrenciler en az bir en fazla iki yarıyıl eğitim için; öğretim elemanları ise en az 1 hafta en fazla 3 ay süreyle dünyadaki yükseköğretim kurumlarında ders vermek üzere programdan faydalanabilirler. Benzer şekilde dünyanın bütün bölgelerinden de öğrenci ve öğretim elemanları Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına program kapsamında gelerek eğitim-öğretim faaliyetlerine katılabilirler.
Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Mevlana Koordinatörü: Arş. Gör. İpek Dağlı Dinçer
Mevlana değişim programı kitapçığı için
Farabi Programı
Farabi Değişim Programı Yükseköğretim Kurumları Arasında Öğrenci ve Öğretim Üyesi Değişim Programı, üniversite ve yüksek teknoloji enstitüleri bünyesinde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim-öğretim yapan yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişim programıdır. Farabi Değişim Programı, öğrenci veya öğretim üyelerinin bir veya iki yarıyıl süresince kendi kurumlarının dışında bir yükseköğretim kurumunda eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmelerini amaçlamaktadır.
Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Farabi Koordinatörü: Arş. Gör. Fatma Nihal Köseoğlu
İstanbul Üniversitesi Farabi Değişim Programı Koordinatörlüğü Web Sayfası için Tıklayınız